در روزگاری نه چندان دور زندگی به شیوهای متفاوت در جریان بود. لبخندهایی که با ماسک پوشانده نمیشد و نفسهایی که عمیقتر و بی دغدغه تر از سینه بیرون میآمد. همهگیری گسترده بیماری کرونا در سالهای اخیر، ابعاد مختلف زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده و تبعات آن انواع محدودیتها را ایجاد نموده است. واژهای به نام قرنطینه بیش از پیش به دایره کلمات روزمره اضافه شده و انسان امروزی در حال تجربهی زندگی در میان انبوهی از پیامدها میباشد. شیوع ویروس کرونا ثابت کرد که ممکن است هر لحظه جوامع با وضعیتی اضطراری مواجه شوند که بسیاری از هنجارها و سنن گذشته را دگرگون سازد.
در واقع ویروس کرونا، پدیدهای است که با توجه به سرعت انتشارش، جهان را با بحرانی چند وجهی مواجه نموده است که آثارش در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مشهود است. در این میان، صنعت آموزش نیز شرایط متفاوتی را در پیش گرفته و برای جبران خلأ آموزشی، تحصیل بر بستر اینترنت را اجرایی کرده است. هرچند در تعدادی از کشورها سالهاست از این روش استفاده میشود اما در کشور ما تدریس و تحصیل اینترنتی به جز در موارد محدودی، روشی بلا استفاده بود و اصل بر آموزش حضوری تلقی میشد. به هر صورت زیرساختهایی برای کلاسهای مجازی تدارک گردید و دوران تحصیل مجازی در تاریخ ایران رسما آغاز شد که البته با چالشهای خاص خود همراه بود.
شاید اکثرا به این نتیجه رسیده باشیم که درس خواندن در روزهای قرنطینه و خانهنشینی از هر زمان دیگری سختتر میباشد. با حذف برنامههای تفریحی و سرگرمی که باعث تنوع در گذران اوقات و تجدید قوای روحی و جسمی میشدند؛ شرایط کمی پیچیده شده است. از طرفی فرآیند تحصیلی متوقف نمیشود و ما ناچاریم با شرایط جدید تطبیق پیدا کرده و به بهترین راههای متناسب با وضعیت اخیر متوسل شویم.
در این مطلب راهکارهایی برای درس خواندن بهینه در ایام کرونا ارائه می دهیم:
رعایت عادات تحصیلی
دوران قرنطینه نباید به دانشآموز این احساس را بدهد که دیگر نیازی به رعایت کردن قوانین نیست. شخص باید مانند دوران آموزش حضوری به موقع از خواب بیدار شود، وسایلش را مرتب کند و با لباس آراسته کلاس مجازی را شروع نماید. هدف این است که ذهن محصل همچنان بر مدار رعایت عادتها و نظم آموزشی بماند و به الگوهای دوران آموزش حضوری پایبند باشد.
مکان مناسب و ثابت
در اولین قدم مکانی را برای درس خواندن انتخاب کنید که به دور از سر و صدا باشد و بتوانید با تمرکز کامل ساعات درسی را در آنجا بگذرانید. بهتر است به طور ثابت و پیوسته در همان محل خاص تحصیل آنلاین را تجربه کنید تا ذهن شما دچار حواس پرتی در مواجهه با مکانهای مختلف نشود. هدف از انتخاب مکانی با ویژگیهای مذکور، شبیه سازی کردن نسبی فضای مدرسه در خانه است.
تهیه وسایل لازم
کلیه وسایل لازم را قبل از شروع ساعت کلاس آنلاین آماده کنید تا در زمان کلاس مجبور به رفت و آمد و ترک محل مورد نظر نباشید. در واقع با این باور ساعات درسی خود را بگذرانید که کلاس مجازی تفاوت خاصی با کلاس حضوری ندارد و همچنان آمادگی همه جانبه لازم است. این تفکر باعث میشود زمانی را بابت آوردن وسایل جا مانده در کلاس از دست ندهید.
برنامهریزی کنید
برنامه ریزی جزء جدا نشدنی دوران آموزشی میباشد. در ایام تحصیل مجازی با توجه به اهمیت هر درس و میزان قوت و ضعفتان در دروس برنامهریزی هدفمند داشته باشید. برای خود اهداف واقع بینانه در نظر بگیرید و طبق آن جلو بروید تا بتوانید بهترین بهرهبرداری را از تواناییهایتان داشته باشید. حتما و اکیدا در این برنامه ساعاتی را برای استراحت و تغذیه و ورزش در نظر بگیرید. بدن و روح شما در ایام قرنطینه نیاز به مراقبت ویژه دارد. در نتیجه، سعی کنید با کمک والدین یا مشاور برنامهای را در پیش بگیرید که ساعات فراغت کافی و تشویق هایی برای انگیزهبخشی دانشآموز نیز در نظر گرفته باشد.
منابع کمک درسی
با شروع تحصیل مجازی و حذف مختصات کلاس حضوری ممکن است در برطرف کردن بعضی از سوالات درسی به مشکل بخورید. در کنار توضیحات معلمان، کتابهای کمک درسی استاندارد در این ایام میتوانند با توضیح چند جانبه دروس و ذکر مثالهای متنوع، مشکل گشا باشند. در واقع استفاده از کتب کمک درسی باعث تثبیت بهتر درس در ذهن دانشآموز میشود و در عین حال والدین نیز با آرامش خاطر بیشتری بر روند یادگیری فرزندانشان نظارت خواهند داشت.
امیدوار باشید
همیشه به یاد داشته باشید که پایان شب سیه، سپید است و هیچگاه شرایط یکسان نمیماند. ما از روزگار کرونا نیز عبور خواهیم کرد. با تجربههای بیشتر و قویتر از گذشته در مسیر زندگی گام برخواهیم داشت. امیدواری را چاشنی تمام لحظات عمرتان کنید و با برنامهریزی اصولی قدم به قدم به موفقیت نزدیک شوید.
سخن آخر
تحصیل مجازی تجربهای جدید برای سیستم آموزشی و دانشآموزان میباشد و همیشه بهترین ایده، تبدیل کردن محدودیتها به فرصت است. آنچه در این مطلب ارائه شد تعدادی از راهکارهای مدیریت شرایط تحصیل در دوران خانه نشینی و کرونا بود. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و به زودی سلامتی بر سراسر کره زمین حاکم شود.
روزگار به کام شما
سازمان انتشاراتی کاگو – نگار طاهرخانی