تصور کنید کتاب حجیمی در دست گرفتهاید. به صفحات آن با بیحوصلگی نگاه میکنید و خیلی کند مطالعه را پیش میبرید. در تمام این مدت ترس از دست دادن و سوخت شدن زمان همراه شما است. در نهایت هم احتمالا از نتیجه کار، رضایت کافی را ندارید. همه ما میخواهیم در مدت زمان کمی، بیشترین بازدهی را از مطالعه با کیفیتمان داشته باشیم. باید در نظر داشت که خواندن مطالب درسی نیاز به فهم و درک عمیق دارد و این وجه تمایز بارز با خواندن انواع روزنامه و مطالب گذرا است. اینجاست که اهمیت و جایگاه تکنیک تندخوانی احساس میشود. روشی از مطالعه که به شما میآموزد از کمترین زمان، بیشترین بهرهوری را برای یادگیری آنچه مدنظرتان است، داشته باشید.
اهمیت زمان درست مطالعه
اگر بخواهیم کمی دقیقتر در این رابطه توضیح دهیم، باید در درجه اول بدانیم که چه زمانی به سراغ تکنیک تندخوانی برویم. آگاهی از زمان درست انجام هر کاری، امکان نتیجه بخش بودن آن را محققتر مینماید. توجه داشته باشید که میزان انرژی ذخیره شده در بدن هر انسانی متفاوت از دیگری است. در واقع بدن هر شخصی ریتم شبانهروزی منحصر به فرد خود را دارد. در ساعاتی که انرژی بالاتر و حس بهتری داریم میتوانیم با تمرکز بیشتری به سراغ مطالعه از نوع تندخوانی برویم. زیرا ذهن در این اوقات قطعا عملکرد بهتری دارد.
و اما چه راهکارهایی برای یادگیری این تکنیک کاربردی وجود دارد؟
با حواس پرتی مبارزه کنید
برای شروع به تند خوانی اول باید متمرکز باشیم. گاهی با تمام وجود میخواهیم کاری را انجام دهیم اما نمیتوانیم تمرکز کافی داشته باشیم. عدم تمرکز و پراکنش ذهن شرایط را برای ما دشوار میکند. سعی کنید تمام عوامل درونی و بیرونی حواس پرتی را به حداقل برسانید. در غیر این صورت با ریتمی کند و کشسان متنی را میخوانیم و زمان زیادی را صرف خواندن صفحات کمی میکنیم. در این حالت دچار چرخه معیوب کندخوانی و بی انگیزگی میشویم.
درست بخوانیم
نگاهتان را وسیع تر کنید و سعی نمایید کم کم جمله خوانی را جایگزین تک کلمه خوانی نمایید. عادت به کلمه خوانی به شدت سرعت مطالعه شما را پایین میآورد. همچنین همه ما دارای نجواهای درونی هستیم که در ساعات مختلف شبانهروز به سراغمان می آید. این سبک صداهای درونی نیاز به مدیریت و کنترل دارند؛ زیرا در هنگام مطالعه تمرکز و کیفیت را به حداقل میرسانند. برای مطالعه به روش درست و سریع، باید بی صدا بخوانید. یعنی نه زیر لب خوانی و نه بلند خوانی کنید. به یاد داشته باشید که برای یادگیری کلمات الزامی به شنیدن آنها ندارید.
استفاده از انگشتان یا مداد
چشمها به حرکت حساس هستند لذا در تندخوانی باید از انگشتان خود یا یک راهنما (مثل مداد) کمک بگیرید و به چشمان خود یاد بدهید که حرکت آن ها را تعقیب کنند. به تدریج و با بالا رفتن سرعت حرکت انگشت یا راهنما، میتوانید سریع تر بخوانید. شاید در ابتدا کمی حس ناهماهنگی داشته باشید اما در ادامه قطعا تاثیرگذار خواهد بود.
انتخاب متون ساده
اصولا در تکنیک تندخوانی پیشنهاد میشود که از کتابهای داستان و یا متن ساده روزنامهها و مجلات شروع کنید. اگر در این مرحله هنوز هم مشکل دارید، مطالبی را انتخاب کنید که قبلا مقداری مطالعه در مورد آن داشتهاید. ذهن شما در رابطه با متونی که به آنها علاقه یا آشنایی دارد، زودتر وارد فاز پذیرش میشود. این روش تمرینی یکی از بهترین تکنیکها برای افزایش سرعت شما در مطالعه است. بعد از تمرین و موفقیت در فشردهخوانی متون ساده میتوانید استفاده از این روش کاربردی را به سایر متون و کتابها نیز بسط دهید.
به صفحات قبل باز نگردید
بعضی از افراد با حالتی وسواس گونه عادت دارند که مدام به مطالب پیش تر خوانده شده رجوع کنند. این مساله باعث خروج شما از مدار سرعت و منظم خوانی میشود. سعی کنید به جز مواردی که واقعا ضرورت دارد، به صفحات قبل باز نگردید. به طور کلی از هر مکث و یا عقبگرد پرهیز نمایید. تمرین و ممارست در حذف عادات نادرست در نهایت سطح کیفیت مطالعه شما را تا حد مطلوبی ارتقا میدهد.
کلام آخر:
سرعت، مسالهی جذابی است. سریعتر پیش رفتن و زودتر به دست آوردن، برای همگان شیرین است. تکنیک تندخوانی که در این مقاله به آن پرداخته شد؛ یعنی بیشتر بخوانیم و هم زمان بیشتر درک کنیم. انسان قابلیت آموزش پذیری همهی مهارتها را دارد. هرچند ممکن است بنا به مختصات وجودی هر شخص، مهارتی بیشتر یا کمتر در او نهادینه شود. اما این مساله باز هم اختلالی در اکتسابی بودن مهارتها ایجاد نمیکند. تندخوانی نیز مهارتی است که با در پیش گرفتن تمرینات درست و اصولی قطعا یاد گرفته میشود. با یادگیری این روش میتوانید در بازه زمانی کوتاهتری بر دانش خود بیفزایید. تکنیک تندخوانی برای همه مقاطع تحصیلی به خصوص کنکوریهای عزیز بسیار کارآمد است. امیدواریم که از این مطلب نهایت استفاده را ببرید و با عمل به راهکارهای ارائه شده به یکی از حرفهایهای تندخوانی مبدل شوید.
آخرین روزهای اسفند ماه بخیر و آرامش
نگار طاهرخانی
بسیار مفید و کاربردی. ممنون از مطالب زیباتون 🙏🏼
ممنون از همراهی شما دوست عزیز.