حواسپرتی واژهای آشنا برای انسان پر مشغلهی امروزی است. تغییر سبک زندگی در جوامع و قرار گرفتن در معرض انواع محرکها سبب کاهش تمرکز افراد میشود. در واقع، جهان اطراف ما در احاطهی مجموعهای از عوامل بیرونی و درونی است که سبب میشوند بسیاری از انسانها آنچنانکه لازم است بر کار خود تمرکز نداشته باشند. این عدم تمرکز و حواسپرتی بهسادگی موجب کاهش بهرهوری و بازدهی اشخاص میشود.
افزایش تمرکز نیازمند برنامهریزی و مراحل خاص خود است که در این نوشتار تلاش میکنیم شما همراهان را با تکنیکهای اصولی آن آشنا نماییم. اما برای درک دقیق از هر موضوعی ابتدا باید با تعریف آن آشنا شد؛ و سپس روشهای تقویتش را آموخت. تمرکز نیز از آن دسته واژگانی محسوب میشود که از زوایای مختلف قابل تعریف است اما به طور کلی: توانایی افراد در هدایت کردن با ارادهی توجهشان به موضوعی خاص، تمرکز میباشد. برای تحقق کامل این عمل، خارج کردن تمام افکار غیر مرتبط از ذهن به عنوان عوامل محرک درونی و همچنین نادیده گرفتن سایر عوامل محیطی به عنوان عوامل بیرونی لازم است.
اگر بخواهیم کمی بیشتر و به صورت مصداقی در مورد موانع تمرکز توضیح دهیم؛ مواردی مثل افکار منفی و حالاتی از قبیل: گرسنگی، درد و رنج، خشم و شادی، سرما و گرما و… از عوامل درونی کاهش تمرکز میباشند. در مقابل انواع صداهای آزار دهنده، نور زیاد یا کم، محیط شلوغ و موارد این چنینی از عوامل بیرونی هستند که منجر به حواسپرتی میشوند.
و اما در ادامه به راهکارهایی میپردازیم که سبب کنترل بیشتر ذهن ما و متمرکز شدن بر موضوع مورد نظر میباشند:
با انگیزه و هدفمند باشید
برای کار مورد نظر خود یک انگیزهی قوی در نظر بگیرید و به آن فکر کنید. به اینکه من چرا این کار را انجام میدهم و از به ثمر رساندنش کدام هدف برایم حاصل میشود. ما در دنیایی زندگی میکنیم که افکارمان تا حد زیادی میتوانند خالق لحظه های ما باشند. در نتیجه برای شروع، افکار منفی را کنار بگذارید و سعی کنید انگیزه و هدف اصلی خود را پیدا کنید. با این نگرش اشتیاق و تمرکز شما برای انجام عمل مورد نظر افزایش پیدا خواهد کرد.
پرهیز از انجام هم زمان چند کار
پرداختن به چندین کار متفاوت در بازه زمانی یکسان باعث افت تمرکز و حواس پرتی میگردد. مبدا یک کار خاص را در نظر بگیرید برایش برنامهریزی اصولی داشته باشید و به سرانجام برسانیدش. چند وظیفگی، آن هم زمانی که نیاز به تمرکز دارید میتواند باعث کاهش بهرهوری شما شود.
انتخاب محل مناسب و ثابت: مکانی مناسب و آرام به دور از صداها و محرکهای محیطی را در نظر بگیرید. چنین محلی به شما کمک میکند که با دقت بیشتری بر کار مورد نظر متمرکز شوید. این مکان را به طور ثابت برای کارهای مهم که نیاز به توجه و تمرکز دارند مورد استفاده قرار دهید تا ذهن به متمرکز شدن در آن محل خاص عادت نماید.
اینترنت و موبایل را کنار بگذارید
هرچند وجود تکنولوژی از مختصات دنیای امروز است ولی گاهی همین امر باعث خلل در پیش برد کارها میشود. در واقع امروز با وجود گوشیهای هوشمند و طیف وسیعی از موضوعاتی که درون خود جای دادهاند؛ ما همواره در معرض حواسپرتی هستیم. پس اگر واقعا به دنبال تمرکز بر کاری هستید موبایل را فراموش کنید و خود را کامل در اختیار آن کار خاص قرار دهید.
استراحت و خواب کافی
خواب کافی یکی از مهمترین شاخصهای تامین سلامت جسم و روح میباشد.
تاثیر خواب با کیفیت بر حافظه و وضعیت یادگیری طی تحقیقات زیادی ثابت شده است. پس، از خواب به موقع و کامل غافل نشوید. در حقیقت بی خوابی و کم خوابی می تواند تمام تلاشها و زحمات شما را به هدر دهد.
ورزش کنید
ورزش از راههای مختلفی روی عملکرد مغز اثر میگذارد و تاثیرات شگرفش بر جسم و روح قابل انکار نیست. فعالیت بدنی میتواند باعث افزایش تمرکز و تقویت حافظه شود و مستقیما روند یادگیری افراد را بهبود ببخشد. این نکته مهم را همیشه در نظر داشته باشید که افراد با نشاط و ورزشکار می توانند با سلامت جسم و روح بالاتری پیگیر امور باشند.
سخن آخر
همانطور که گفته شد تمرکز مهارتی است که کسب آن نیازمند آگاهی و برنامهریزی است و در نهایت باعث کنترل مغز میشود. فردی که از تمام توجه خود برای انجام دادن کاری استفاده میکند، تا حد زیادی از ایجاد خطاهای احتمالی جلوگیری مینماید. بهبود تمرکز ذهنی قطعا یک پروسه زمانبر است و نیاز به تمرین و پیشرفت سلسله مراتبی دارد. یادتان باشد که عادتهای کوچک کمکم تبدیل به سبک زندگی شما میشوند. پس با برنامه، هدفمند و اصولی عادت تمرکز کردن را به زندگی خود دعوت نمایید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
روزگار به کام شما
سازمان انتشاراتی کاگو – نگار طاهرخانی
واقعا مفید بود ممنون
ممنون از همراهی شما دوست عزیز